آیا زنان باردار میتوانند عسل بخورند؟ میزان مصرف عسل در دوران بارداری چقدر باید باشد؟
عسل طبیعی نه تنها بسیار خوش طعم و بهترین جایگزین برای شکر تصفیه شده است، بلکه حاوی انواع مختلف ویتامینها، مینرالها، آنتی اکسیدان و اسیدهای آمینه است. هزاران سال است که در فرهنگهای مختلف از عسل طبیعی در غذا و دارو استفاده میشود. عسل طبیعی جزء اصلی آشپزی هندیها و مفید برای مادران است.
زنان باردار باید نسبت به تغذیه خود بسیار محتاط باشند و مخصوصا از مصرف غذاهای خراب و ناسالم بر حذر باشند. بر خلاف اغلب مواد غذایی شیرین که تاریخ مصرف کوتاهی دارند، عسل طبیعی، اگر در ظرف مناسبی ذخیره شود، میتواند سالها بدون آسیب بماند و هیچ میکروبی نمیتواند در آن رشد کند. ویژگی ضد میکروب بودن عسل به دلیل وجود آب اکسیژنه میان سایر عناصر است که افزایش ایمنی بدنتان در مقابله با عفونتها را تضمین میکند. بنابراین مصرف عسل طبیعی در دوران بارداری به شدت توصیه شده است.
درست است که کودکان زیر 1 سال نباید عسل بخورند اما زنان باردار، بدون هیچگونه نگرانی برای کودک متولد نشده خود، میتوانند عسل طبیعی مصرف کنند. (بیشتر بخوانید:کودکان از چه سنی میتوانند عسل بخورند؟)
سوال اغلب زنان باردار: آیا مصرف عسل در بارداری مناسب است؟
جواب مثبت است، مگر آنکه پزشک شما بگوید که نخورید.
بزرگترین نگرانی در مورد مصرف عسل توسط زنان باردار، بوتولیسم، بیماری نادر اما جدی است که از آلوده بودن عسل به هاگهای کلستروییدیا که نوعی باکتری مضر است، ایجاد میشود. اما احتمال ابتلا به این باکتری ضعیف است، چراکه سیستم دفاعی بدن شما با این عفونت مبارزه میکند. در دوران بارداری هیچ ریسکی وجود ندارد که این هاگها یا سمومِ آن جنین را متاثر کند، چراکه این باکتری توسط جفت جنین متوقف میشود.
طبق مقالهای که در مجله Canadian Family Physician منتشر شده است، دستگاه گوارش بزرگسالان باکتریهایی دارد که از آنها در مقابل مسمومیت غذایی (بوتولیسم) حفاظت میکند؛ و به دلیل وزن مولکولهای سموم غذایی، تقریبا غیر ممکن است که بتواند از جفت جنین عبور کند. بنابراین انتقال این سموم از زن باردار به جنین غیر ممکن است.
تحقیقات پزشکان متخصص ثابت کرده است که استفاده از عسل طبیعی در برطرف کردن حالت تهوع زنان باردار موثر است. عسل باعث میشود مادر ایام بارداری را با کمترین مشکل مزاجی پشت سر بگذارد.
همچنین به مادرانی که در آستانه زایمان هستند، باید عسل داده شود؛ زیرا عسل زایمان را آسان و باعث افزایش شیر مادر میشود. مغز استخوان را نیز محکم میکند و نوزاد قوی متولد میشود.
آیا مادران شیرده میتوانند عسل بخورند؟
مادران شیرده هم میتوانند عسل طبیعی مصرف کنند بدون اینکه نگران هیچگونه ریسکی باشند.
اگر چه سفیدانه در خصوص خوردن عسل طبیعی به اشکال مختلف برای کسانی که شاهد وضعیت غیر عادی در دستگاه گوارش خود هستند و یا کسانی که اخیرا درمانهای آنتی بیوتیکی داشتند هشدار میدهد.
طبق گفته سازمان سرطان سینه (BreastCancer.org)، متخصصین تغذیه به کسانی که ضعف ایمنی داشته و یا ایمنی بدن آنها به خطر افتاده (برای مثال به دلیل شیمی درمانی یا بیماری پیشرفته ایدز) توصیه میکند از مصرف عسل غیرپاستوریزه یا خام (حرارت ندیده) اجتناب کنند. این توصیه به این دلیل است که چنین شرایط و درمانهایی بدن را برای مقابله با بیماریها ضعیف میکند.
اگرچه عسل طبیعی خام اغلب به کسانی که اختلالات خود ایمنی دارند، شرایط مزمنی که سیستم دفاعی شخص به بافتهای بدن خودش حمله میکند، توصیه شده است. اختلالات خود ایمنی اغلب برای افرادی با دیابت از نوع 1، پسوریازیس، بیماری سلیاک، بیماری التهاب روده و اسکلروزیس چندگانه رخ میدهد. بخوانید: «آیا افراد دیابتی میتوانند عسل بخورند؟»
میزان مصرف عسل در بارداری:
توصیه میشود مادران باردار مصرف 3 تا 5 قاشق غذاخوری که حدودا معادل 180 تا 200 کالری است را در برنامه روزانه خود داشته باشند.
عسل طبیعی غنی از انواع قند مانند فروکتور، گلوکز و مالتوز است که یک قاشق غذاخوری آن حدودا 60 کالری دارد. کالری دریافتی از طریق شکر ساده در دوران بارداری نباید از 10 درصدِ کل کالری مورد نیاز روزانه که حدود 1800 تا 2400 کالری است بیشتر شود. بنابراین مصرف 5 قاشق غذاخوری عسل در روز مناسب است. اگر هنوز باردار نشدهاید توصیه میکنیم این مقاله را مطالعه کنید: «ژل رویال برای ناباروری زنان و مردان»
اثرات جانبی مصرف عسل در بارداری:
اگرچه مصرف عسل طبیعی مشکلی ایجاد نمیکند اما استثنائاتی هم دارد. کسانی که نگران مصرف عسل هستند قبل از خرید عسل باید برای دیابت دوران بارداری چکاپ شوند. بعضی زنان دچار دیابت بارداری میشوند و باید مراقب سطح قند خونشان باشند. از آنجاییکه عسل حاوی گلوکز است در زمره خوراکیهای حاوی کربوهیدرات قرار میگیرد. همین قانون در مورد زنانی که دچار دیابت نوع 2 هستند و نسبت به انسولین مقاوماند مصداق دارد.
اگرچه آلرژی به عسل در دوران بارداری بسیار نادر است اما مصرف بی رویه میتواند منجر به گرفتگی معده، تحریک دستگاه گوارش، اسهال و نفخ معده در برخی زنان شود. اطمینان حاصل کنید که عسلی که مصرف میکنید خالص و از برند معتبری تهیه شده باشد.