حضور زنبورها در هر باغ و باغچهای ضروری است. آنها با گرده افشانی به باغ شما زندگی میبخشند و نقش مهمی در رشد بسیاری از دانهها دارند. متاسفانه زنبورها در سراسر دنیا در معرض خطر هستند و مسئولیت بزرگی در جهت کمک به زنبورها بر دوش باغبانهای مشتاق است. روشهایی وجود دارد که میتوانیم باغ خود را برای جذب زنبورها آماده کنیم و آنها را تشویق کنیم تا به گرده افشانی در طول سال بپردازند.
10 تا از بهترین گلها برای زنبورها
گلهایی که در ادامه نام میبریم مناسبترین گلهای قابل کاشت هستند تا زنبورها، این مخلوقات زیبا، را به خود جذب کنند.
1- گل اسطوخدوس
گل اسطوخدوس شهد زیادی دارد و خواراک تمام حشرات گردهافشان را فراهم میکند. همچنین گلی فوقالعاده برای باغ شماست، بوی خوش و ظاهری درخشان دارد و میتوانید برخی از قسمتهای گل و برگ آن را برای غذا نیز استفاده کنید.
انواعی از اسطوخودوس را انتخاب کنید که مناسب آب و هوا منطقه شما باشد. 45 گونه مختلف از اسطوخودوس با صدها تنوع وجود دارد، بنابراین جستجوی خود را محدود کنید که چه نوع اسطوخودوسی میخواهید. اسطوخودوس به طور کلی تحمل خشکی را دارد، اما سرما را خیلی خوب تحمل نمیکند.
اگر در آب و هوایی زندگی میکنید که زمستان سختی دارد، میتوانید از گیاه اسطوخودوس استفاده کنید، اما احتمالا باید آنها را هر سال جایگزین کنید.
2- گل افعی رسمی (گل گاو زبان)
این گل برای نژاد زنبور بامبل (Bumblebee) همه چیز است. بین ماههای خرداد و شهریور گل میدهد و شهد زیادی را برای زنبورها، دقیقا زمانی که جمعیت کندو افزایش پیدا کرده و در بزرگترین وضعیت خودش قرار و نیاز به غذای زیادی دارند فراهم میکند.
3- گل ماهونیا یا انگور کوهی
زنبورها برای پیدا کردن غذا در فصل زمستان دچار مشکل میشوند. پیشنهاد میکنیم تعدادی گیاه ماهونیا بکارید تا به آنها کمک کنید. ماهونیا بوته همیشه سبز است که در طول زمستان گلهای زرد کوچکی میدهد.این گیاهان در جاهای خنک و مرطوب بهترین رشد را دارند. در مناطق حاره یا مناطق خیلی گرم نشو و نما نمیکند. دمای بین 1 تا 16 درجه برای رشد این گیاه مناسب است. ماهونیا تحمل گرما و سرمای شدید را نداشته و از بین خواهد رفت.
سایه روشن آفتاب را ترجیح می دهد. آفتاب صبح را دوست دارد، اما باید از آفتاب داغ بعد از ظهر در امان باشد.ماهونیا به خاکهای شنی، لومی و مرطوب که زهکشی خوبی داشته باشد علاقهمند است. داشتن مواد آلی هم برای رشد گیاه ضروری است. میتوانید در تابستان برای خنک نگه داشتن ریشه از مالچ پاشی استفاده کنید.در طول ماههای گرم باید عمیق و منظم آبیاری شود. اگر بوتهها در جایی هستند که ریشههایشان با ریشههای درختان بزرگ به رقابت می افتند، باید دقت کرد که ریشه های این گیاه خشک نشوند.
4- گل زالزالک
زالزالک حدود ماه اردیبهشت گل میدهد. گلهای خوشبویی تولید میکند که علاوه بر برخورداری از شهد عالی برای زنبورها دانههای قرمز رنگش پرندهها را به باغ شما جذب میکند.
درختچه زالزالک به خاک تقریباً سبک یا متوسط نیاز دارد، اما خاکهای سنگین و فقیر از نظر مواد غذایی را نیز میتواند تحمل کند. در خاکهایی با pH اسیدی، خنثی و قلیایی رشد میکند. همچنین میتواند در خاکهای بسیار اسیدی و بسیار قلیایی رشد کند.
خاک آن از نظر رطوبتی باید مرطوب باشد و آبیاری مناسبی انجام شود. اگرچه خشکی را هم تحمل میکند. درخت یا درختچه زالزالک میتواند آلودگی هوا را نیز تاب آورد. زالزالک محلهای آفتابی کامل تا نیمه سایه را ترجیح میدهد.
5- گل زنگوله آبی
گرده افشانها حتما گل زنگوله آبی را دوست دارند. در اوایل بهار گلدانها و کفهای چوبی پوشیده شده از این گل مملو از جمعیت زنبورها و پروانهها میشود.
این گل به آبیاری منظم نیاز دارد و نیاز آبی آن متوسط است. مناسبترین بستر رشد برای آن، خاکی مرطوب با زهکش مناسب و اسیدی است. از نظر نوری، نیاز به آفتاب کامل دارد و اگر چه در شرایط نیمه سایه هم رشد میکند اما اگر در سایه قرار گیرد، به رشد رویشی ادامه داده و به گل نمیرود. از نظر دمایی تقریبا به سرما مقاوم است و گرما را هم تا ۱۵درجه سانتیگراد میپسندد.
توجه: تمامی قسمتهای این گیاه سمی است پس باید دور از دسترس کودکان باشد.لمس این گل، باعث حساسیت پوستی میشود.
6- گل زعفران
گل زعفران در اواخر زمستان و اوایل بهار تکیهگاه زنبورهایی است که در ماههای فصل زمستان به دنبال غذا میگردند. گلهای بسیار روشن و جذاب دارد که زیبایی خاصی به باغ شما میبخشد.
کاشت زعفران باید در ماه های مرداد تا مهر انجام شود و در آب و هوای معتدل با توجه و دقت خاصی صورت گیرد. این گیاه گرمسیری در نقاطی که تابستان های گرم و خشک و آفتابی و پاییز و زمستان نسبتا ملایم دارد، رشد خوبی دارد اما ممکن است در همه شرایط اینگونه نباشد همانگونه که در همدان که دارای آب و هوای سرد است، زراعت و کاشت زعفران نتیجه بخش است. زعفران به آب زیاد احتیاج ندارد.
دوره بیداری و فعالیت زعفران در ماه های آبان تا اردیبهشت است و درتابستان پیاز زعفران فعالیت ندارد و برگ هایش زرد و خشک میشود و پیاز به خواب میرود؛ بنابراین برای کشت زعفران زمینهای گرم و خشک مناسب نیستند.
مناسبترین خاک برای رشد زعفران خاک شنی ـ رسی دارای مقدار کمی آهک و PH بین 8 ـ 7 است. زمینی که در آن زعفران میکارند باید چند سال در آن زعفران نکاشته باشند و خاک آن از علف هرز پاک و حاصلخیز و شیرین بوده باشد.
7- گل رزماری
گل رزماری عطر خوبی برای باغ شما به ارمغان میآورد و زنبورها نیز از آن لذت میبرند. رزماری در پخت و پز نیز کاربردهای زیادی دارد.
این گیاه نیاز به محل آفتابی و خاک معمولی با زهکشی خوب دارد. نسبت به سرما نسبتاً مقاوم است و تا دمای 5- درجه سانتیگراد را تحمل میکند اما در مناطق سرد بهتر است آن را در ضلع جنوبی یا غربی دیوار کاشت.
گیاه رزماری غیر بومی محسوب میشود، تحمل خوبی به کم آبی و کم و بیش به شوری دارد. رزماری به بسیاری از آفتها و بیماریها، و به تشعشع زیاد خورشید مقاوم است. بنابراین در حاشیه سنگ فرش و آسفالت میتوان این گیاه را به خوبی کشت کرد. رزماری به آلودگی هوا تحمل خوبی نشان میدهد، ولی آب ایستادگی پای بوته را تحمل نمیکند. از نظر سازگاری مشابه اسطوخودوس بوده، اما تحمل به شوری بیشتر از اسطوخودوس است. رزماری در زیبا سازی فضای سبز کاربرد دارد. این گیاه بسیار هرس پذیر است و به فرمهای دلخواه (توپیاری) قابل شکل دهی است. اگر از این درختچه برای ایجاد پرچین استفاده شود، هرس فرم آن باید بعد از پایان گلدهی صورت گیرد. گلها در فروردین تا اوایل خرداد ظاهر میشوند.
8- گل گاو زبان اروپایی (گل ستارهای)
گل گاوزبان یکی از بهترین گلها برای زنبورهاست. رنگ دوست داشتنی آبی و بنفش آن به باغ شما درخشش میدهد.
از گاو زبان باغی در گذشته به عنوان گیاه عسل آور و همچنین گیاهی زینتی استفاده میشده است. در برخی کشورها از برگهای سبز و جوان گاو زبان باغی به خاطر طعم خاص آن در تهیه سالاد استفاده میکردند. در طب سنتی بعضی کشورها از برگها و گلهای خشک این گیاه برای معالجه یرقان، سرفه، تب، بعضی بیماریهای پوستی و همچنین برای مداوای بیماریهای مربوط به سنگ کلیه استفاده میشده است.
گاو زبان باغی گیاهی است که در طول رویش به هوای گرم، نور فراوان و آب کافی نیاز دارد. اگر چه بذرهای این گیاه در 8 تا 10 درجه سانتی گراد جوانه میزنند ولی دمای مطلوب برای رویش بذرهای گاو زبان باغی 15 تا 17 درجه سانتی گراد است. کشت این گیاه در اماکن سایه نه تنها سبب کاهش شدید محصول دانه میشود بلکه در کاهش کیفیت آنها موثر است. این گیاه در طول رویش به نور مناسب، به طوری که در طول ماههای تیر و مرداد به حداقل 8 تا 10 ساعت نور در روز نیازمند است. همچنین این گیاه در طول رویش به آب کافی نیاز دارد. از این رو باید در مناطقی که امکان آبیاری گیاهان وجود داشته باشد کشت شوند. آبیاری این گیاه در مراحل ساقه دهی، گل دهی و مرحله تشکیل میوه اهمیت بسیار دارد.
گاو زبان باغی به سرما حساس است. به طوری که در 2 – و 3 – درجه سانتی گراد گیاهان دچار سرما زدگی شده و خشک میشوند. اگرچه گاو زبان باغی را در هر نوع خاکی میتوان کشت کرد ولی خاکهایی با بافت متوسط که قادر به حفظ رطوبت باشند، خاکهای مناسبی برای کشت این گیاه است.PH مناسب خاک برای گاو زبان باغی 5/4 تا 3/8 است.مقدار بذر مورد نیاز برای 5 تا 6 کیلو گرم در هکتار است.
9- درخت سیب صحرایی (خرچنگ)
این درختها فوقالعاده هستند. آنها در فصل بهار گلهای شگفت آور صورتی و سفید رنگی تولید میکنند و سرشار از شهد برای زنبورهاست. علاوه بر آن درختهای سیب صحرایی گردهافشانی سیبهای دیگر را نیز انجام میدهد، بنابراین اگر میخواهید میوه خوردنی داشته باشید آنها بهترین انتخاب برای باغ شما هستند.
10– گل مروارید (مینای چشم گاوی)
گل مروارید که گلبرگهای بازی دارد انواع حشرات گرده افشان مخصوصا زنبورها را جذب خود میکند. از ماه خرداد تا شهریور یک سره گل میدهد و انتخاب فوقالعادهای برای باغ شماست.
دمای مناسب برای جوانهزنی بذر گل مینا ۲۱ تا ۲۲ درجه سانتیگراد است. گل مینا، تحمل سردی هوا تا منفی ۶ درجه سانتیگراد را دارد، ولی بهتر است در معرض بادهای سرد و خشک قرار نگیرد. نحوه تکثیر گل مینا به دو طریق کاشت بذر و تقسیم بوته است. بهترین زمان برای کاشت گل مینا، اوایل بهار و مناسبترین روش برای کاشت گل مینا، از طریق بذر گیاه است. خاک لومی برای کاشت گل مینا مناسب است، همچنین شما میتوانید از خاکهای سبک غنی از کود و مواد آلی نیز برای کاشت گل مینا در گلدان استفاده کنید.
کود دهی سالانه گیاه به رشد بهتر آن کمک خواهد کرد. به این منظور استفاده از کود کمپوست در اطراف ریشه گیاه توصیه میشود.
گل مینا به شتهها، کنه، حلزون و نماتد حساس است، پس چنانچه نشانهای مشاهده کردید، سریعا اقدام کنید.یک تا دو بار آبیاری در طول هفته برای این گیاه مناسب است. توجه داشته باشید خاک گلدان در فاصله دو آبیاری خشک شده باشد. در صورت بالا بودن دما میتوانید روزانه دو بار گیاه را غبارپاشی کنید. گل مینا برای داشتن رشد بهینه نیاز به نور کامل آفتاب دارد و لازم است حداقل چهار ساعت در روز در برابر نور خورشید قرار گیرد.
بطور ایدهآل زنبورها برای حفظ سلامتیشان به گیاهان و گلهای متنوعی نیاز دارند. بنابراین پیشنهاد میکنیم انواع مختلفی از گلها را در باغ خود بکارید تا آنها را جذب کنید.